La sabatilla d’esport

No m’agrada córrer. Ja corro prou tot el dia per no arribar enlloc. No entenc la fal·lera que li agafa a la gent, més o menys quan arriben a la quarentena, per posar-se a córrer i córrer sense parar. És com si fugissin d’alguna cosa o volguessin atrapar un temps que fuig inexorable i que no podran aturar o depassar, per molt que ho intentin. Els runners han esdevinguts en aquests temps uns personatges estrambòtics que amb la seva roba tècnica de colors fosforescents invaeixen camins, muntanyes i fins i tot ciutats. Riu tu dels boletaires o dels “domingueros” que van a buscar espàrrecs o a fer farigola amb el seu xandall dels vuitanta…
Al meu humil i clàssic entendre, si jo corrés i volgués guanyar qualsevol competició esportiva em calçaria unes sabatilles de la marca Nike. No us penseu que tinc comissió…però està clar que per aconseguir la victòria a la cursa, has de portar les sabatilles que es diuen precisament així “victòria” que és el que significa aquesta paraula grega. Aquesta virtut es personifica en una deessa alada. Potser la Niké més famosa és la de Samotràcia, que es conserva al Museu del Louvre. La disenyadora gràfica Carolyn Davidson es va inspirar en les ales aquestes deesses quan va esquematitzar-ne una per convertir-la en el logotip de l’empresa el 1971. Segur que devia haver rebut classes de grec o d’història de l’art. Aquesta jove estudiant només va cobrar 35 dòlars però dotze anys més tard va rebre un anell de diamants amb el símbol de Nike ( i també cinc centes accions de l’empresa…) Precisament el logotip de Nike és una ala d’aquesta deessa, bé, dues, una a cada peu!
Com a filohel·lenista no puc concebre la vida sense l’activitat física o l’esport, però el concepte que els grecs tenien de l’esport era molt diferent del que tenim avui en dia, ara que aquest tema l’haurem de tractar en alguna altra inutilitat propera. Jo porto sabatilles de la marca ASICS. No aspiro a la victòria, a les corones d’olivera, als trofeus ni als epinicis.. Com a molt faig esport per mantenir una ment i un cos sa i equilibrat. Precisament les sigles d’ASICS signifiquen això, Anima Sana In Corpore Sano. L’acrònim és una varietat de la frase llatina Mens sana in corpore sano.
L’empresa ASICS Corporation, fruit de la fusió entre Onitsuka Tiger y GTO Sports Nets & Sportswear,va substituir la paraula “mens” per “anima”. No sabem si amb la intenció d’incidir en el dualisme entre l’ànima i el cos, basant-se en el filòsof grec Plató que va aprendre dels pitagòrics i dels òrfics que el cos era la presó de l’ànima i que l’ànima s’alliberararia del cos, un cop mort. O més aviat seguint la línia interpretativa del Renaixement quan es pensarà tot el contrari, que l’ànima no pot viure sense el cos i que l’home ho pot tot amb la força de la seva ment. Sigui com sigui, ara no ens posarem a discutir si la nostra ànima és la mostra ment, com va fer Descartes amb el seu famòs “cogito ergo sum” o si per contra només sentim… El que vull discutir és que prescisament la frase “una ment sana en un cos sa” no fa cap referència a l’esport.
La frase en qüestió prové de la sàtira desena del poeta romà del segle I Juvenal i expressa l’aspiració de tenir un esperit equilibrat en un cos equilibrat. Una idea molt grega, la de l’equilibri. Cal recordar que una de les màximes que decorava el temple de Delfos era “Res en excès”. La sàtira comença plantejant al lector què demanem als déus en les nostres pregàries: riqueses, una llarga vida, bellesa… Juvenal t’aconsella que demanis una ment sana en un cos sa, amb un esperit que no temi a la mort, lliure d’ira i de desitjos i que només la virtut és el camí per una vida tranquil·la. Després del la lectura deduim que no devia ser gaire habitual tenir una ment equilibrada en un cos sa… I més en els temps en què li va tocar viure a Juvenal, una societat corrupta i degradada, desvergonyida i vanal. Potser les coses no han canviat tant…
Dedicat a aquells que corren, calcin Nike o ASICS, que intentin buscar l’equilibri, vagin cap on vagin, no només la victòria i els desitgem que tinguin una ment sana en un cos sa.
orandum est ut sit mens sana in corpore sano.

fortem posce animum mortis terrore carentem,

qui spatium vitae extremum inter munera ponat

naturae, qui ferre queat quoscumque labores,

nesciat irasci, cupiat nihil et potiores

(…)semita certe

tranquillae per virtutem patet unica vitae.

                                                             Sàtires, X,356. Juvenal.

2 pensaments sobre “La sabatilla d’esport

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s