TITÀNICA

atllas titan

Conec una dona titànica. És una mare de dos fills. Pedala pel peu de l’Atlas amb les forces dels titans. Per ella no hi ha cap muntanya prou alta ni cap vall prou profunda, com diu la cançó. No sé si coneix la història d’Atlas, el tità muntanya a qui Perseu, quan tornava de matar la Gorgona va petrificar amb la mirada de Medusa, alliberant-lo del càstig de Zeus de portar el cel i la terra damunt les espatlles.
Aquests dies les serralades de la Mauritània i les dunes del seu desert han estat escenari de lluites de titans. Entre ventades, tempestes de sorra, freds intensos i calorades sis-cents onze corredors, seixanta-nou dels quals eren dones, han desafiat les forces dels vells titans. La titànida belgomontbrionenca Veerle Cleiren ha arribat a la seva primera Titan Desert amb un propòsit: escalar fins a les primeres posicions i fer pòdium. I així ho ha fet. A dalt de la seva bicicleta recorrent un total de 600 km en sis etapes, ha quedat en tercera posició general i primera màster 40.
No es pot subestimar mai la força titànica d’una mare. La primera de les deesses, la Gran Deessa, creadora de vida, fou la civilització més antiga d’Europa, una cultura matriarcal, sedentària, pacífica, amant de les arts i lligada a la terra i al mar. Coneguda amb molts noms AstartéIshtarNut, Isis o Hator era venerada com la força de la naturalesa i la fertilitat, responsable de la creació i de la destrucció de la vida, molt abans que existissin els déus masculins.
Els grecs l’anomenaren Gea, el gènere femení de la Terra, que va donar llum a un fill, Urà, conegut també com a cel, a qui s’uní després per a crear entre d’altres les Titànides: Tia, Rea, Temis, Mnemòsine, Febe i Tetis que també es van unir als seus germans, els Titans, el més jove de tots i també el més valent fou Cronos. Qui armat amb una falç respongué al seu pla desesperat de la seva mare i l’ajudà.
Urà, la primera figura patriarcal de la mitologia grega i marit de Gea, estava ressentit pels fills que havia engendrat amb ella, de manera que els enterrava dins el seu cos quan naixien. Una nit que Urà arribà per jaure amb Gea, Cronos agafà la falç, tallà els genitals del seu pare i els llançà al mar. A partir de llavors Cronos es convertirà en el déu masculí més poderós i juntament amb els altres titans, governarà el cosmos.
Previngut però que estava destinat a ser destronat pel seu propi fill, s’empassarà tots els fills que tenia tan bon punt naixien. En total es va menjar tres filles i dos fills. Novament Rea, la mare, abatuda pel dolor i la desesperació, va decidir ordir un pla per acabar amb el seu marit. Quan va néixer el seu fill petit, el va amagar a l’illa de Creta i en el seu lloc va donar-li a Cronos una pedra embolcallada amb bolquers, que el tità devorador va engolir amb pressa sense adonar-se de l’engany. Després de ser criat en secret, Zeus començaria una guerra contra els titans que no acabaria fins a enterrar-los a tots a les masmorres del Tàrtar. La titanomàquia és la lluita entre l’ordre i el Caos.
Quan els grecs miraren el món l’anomenaren cosmos, perquè era bell i ordenat, per oposició al caos que regnava abans de l’ordre imposat pels déus olímpics. D’aquí ha sorgit la paraula cosmètica, que efectivament té a veure amb l’art que fa belles les coses i les persones. Però aquesta lluita entre el cosmos i el caos és tensa i les forces de la natura es poden desfermar en qualsevol moment. Són intrínseques a la pròpia creació i estan tancades dins les nostres entranyes. Només en esforços titànics que ens portin al límit ressorgiran del nostre interior. Parint un fill o travessant un desert en bicicleta o intentant conciliar la vida familiar i la laboral. Esforços dignes de titànides valentes i sàvies, que s’obren pas com les antigues deesses a una societat patriarcal dominada per déus i homes masculins.

Un pensament sobre “TITÀNICA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s